Onderzoekers van het UZ Leuven hebben samen met het bedrijf Trombogenics een medicijn ontwikkeld voor een oogziekte waarvoor tot nu een moeilijke operatie nodig was.

Het gaat om een belangrijke doorbraak, en vandaag verschijnt een artikel in het prestigieuze New England Journal of Medecine.

In de westerse wereld krijgen jaarlijks naar schatting een half miljoen oudere mensen gezichtsproblemen omdat het vocht in hun oog krimpt. De gel in de oogbol gaat krimpen en aan het netvlies trekken, waardoor het zicht achteruitgaat.

Tot nu toe kon alleen een vrij ingewikkelde operatie soelaas brengen. Als bij toeval kwam er een oplossing uit de bus. Enkele jaren geleden bleek dat een product dat ter voorbereiding van de operatie in het oog werd gespoten, de patiënten eigenlijk genas. "Het bleek dat sommige patiënten ineens waren genezen voor de operatie uitgevoerd werd", zegt Peter Stalmans (foto) van het UZ Leuven.

De inspuiting gebeurt met een medicijn van het Leuvense bedrijf Trombogenics en is vrij eenvoudig uit te voeren. Het resultaat is vrij spectaculair: er is al na enkele dagen verbetering merkbaar bij de patiënt, die zelf merkt dat hij weer beter ziet. "Na zes maanden komen we uit op een volledig herstel", zegt Stalmans.

Het medicijn om de delicate operatie te vervangen komt volgend jaar op de markt. In bijna de helft van de gevallen werkt het al na één inspuiting. Het gaat om een echte doorbraak, bevestigt Stalmans.


Bron : DeRedactie.be